Veterans del club excursionista UECANOIA

CIRCUIT DES DE SANT JOAN DE MEDIONA

Dijous 6 de novembre de 2009. Itinerari: San Joan de Mediona (450m), torrent de Puigcogul, bosc de Bulligons, carena de la muntanya del Marquès, masia de les Clivilleres (660m), turó de les Clivilleres (745m), urbanització can Verdaguer, castell de Mediona (427m) i Sant Joan de Mediona.



Sortim de Mediona per un camí que comença sota el campanar de l'església, voreja uns horts i passa pels antics safareigs públics. L'excursió transcorre majoritàriament per camins i corriols que són fabulosos i sense cap especial dificultat (algun tram amb pedregam) pel vessant obac de la serra de les Clivilleres, entre frondosos, espectaculars i preciosos boscos de pi blanc i alguna clapa d'alzines, i això sí, pujant, pujant, pujant...



Com que el vent bufa de valent, esmorzem a recer solei de la gran masia abandonada de les Clivilleres, força malmesa, que data dels temps de repoblació dels segles XI, XII i XIII. Després ja a l'alçada de la serra de les Clivilleres, que constitueix una perllongació cap el nord-est de la serra del Bolet, amb el seu turó que és punt culminant amb el mateix nom, gaudim de bones vistes de la plana del Penedès, amb una gran panoràmica sobre la comarca, que abraça des de Montserrat al mar i al Montmell. Sota nostre (est) molt al fons, quasi a ull d'ocell, hi ha la població de Sant Quintí de Mediona. Seguint la carena veurem enmig de la garriga, uns quants pins negres alts, la capçada dels quals van respectar les flames del paorós incendi de l'any 1994.



Un altre dels atractius de la caminada és l'històric castell de Mediona (construït al segle X) i la seva església romànica de Santa Mariaa (inicis del segle XI), declarats bé d'interès cultural per la Generalitat, que ja coneixíem d'un anterior recorregut.Ocupen la part alta d'un singular esperó rocallós que forma un meandre del riu de Bitlles, amb l'antic camí que en segueix el curs i que seguim aigües amunt. D'especial interès, per la seva geologia i paisatge, és la gorja excavada per la rierra de Mediona sota les cingleres que cauen aplomades des del castell, i on s'hi practica l'escalada.Trobem la pista asfaltada que va de San Joan al castell, i per l'antic molí de Mediona, un edifici esmentat ja des del 1011 que actualment serveix de granja, entrem al poble.



Temps esmerçat, 3h i 50´ net. Quilòmetres de recorregut, 12. Desnivell acumulat: 530 m. Coordinadors, Jordi Mateu i Gaspar Vilarrubias. Participants, 30.



Text i fotos: Joan Mollà.