.
.
.
.
.
.
.
,
.
.
.
.
.
Veterans del club excursionista UECANOIA
LA RUTA DELS MOLINS DEL RIU GAIÀ A STA. COLOMA DE QUERALT
El recorregut del passat dijous 22 d'abril de 2010, coordinat per Josep M. Compte, Manuel Tomàs i qui signa, transcorre pels termes de Santa Coloma de Queralt i Les Piles i és una ruta planera. S'hi troben les restes de vuit molins fariners, un dels elements més emblemàtics del patrimoni històric, malgrat l'estat d'abandó que han sofert durant molts anys. S'hi troben també la resclosa mediaval del riu Gaià, l'aqüeducte, el pou del gel i l'ermita romànica de Sant Salvador de Figuerola.
Els 26 caminaires sortim de davant de la monumental Font de les Canelles o Font dels Comptes, d'estil barroc, construïda l'any 1614, amb vuit canelles amb caràtules de pedra i brocals de bronze d'on raja l'aigua de l'aflorament del riu Gaià. Es creua el llit del riu per una pasarel·la, i allí mateix i podem veure el saltant d'aigua que provoca la resclosa mediaval. Més endavant el camí segueix els horts fins la bassa del Molí Nou (molt enderrocat) tot seguint el rec que ens condueix fins l'aqüeducte que salva el Gaià passant per sobre seguint el curs que feia l'aigua. Ja al camí que pren el nom de Camí dels Molins, passem per davant de la font dels Carreters. A tocar també del camí trobem la bassa del Molí de la Torre i la torre, única edificació que queda dempeus del molí. Més endavant trobem arrecerat a la vora del camí el pou de gel que en l'antigor abastía tot Santa Coloma.
El paisatge és de turons farcits de parades de sembradura allà on el terreny ho permet, fins arribar al Molí de Pocorull, a mà esquerra sota un marge de pedra, on es poden veure les restes del molí formades per una arcada d'entrada i una nau coberta per una volta de canó. Seguim fins el Molí del Requesens o del Petronillo, un dels més grans de la contrada, malauradament en estat ruïnós com la majoria. Un camí molt més secundari i que està custodiat per sis alts pollancres ens porta al Molí del Sol, que queda a la vora del riu i ha estat restaurat recentment. Al dintell d'entrada, un sol i una data: 1753. Fins aquí arriba el camí carreter; ara continuem per la vora del Gaià, per un sender que, tot i ser força evident, queda una mica tapat per les herbes que hi creixen abundantment. Aviat creuem l'aigua per una passarel·la per seguir per l'altra riba sempre a tocar del riu, i més endavant tornem a passar a la banda dreta. Ens queda a la solana el Molí Vell de Sant Gallard, amb un tram de camí de traçat antic on encara es pot veure el ferm empedrat.
S'arriba a Sant Gallard, pedanía del municipi de les Piles, amb una placeta on s'agrupen unes poques cases i l'esglesiola romànica dedicada a la Mare de Déu de la Llet. Els avantpassats d'Antoni Gaudí procedien de la casa que hi ha enfront de l'església (Cal Cornet). Hi fem l'aturada per esmorzar.
Una mica més endavant travessem la carretera de Pontils. Enfront veiem les cases de Figuerola (tant sols dues cases resten dempeus i tot l'indret resta força descurat) i més enretirada hi sobresurt el campaneret de l'ermita de Sant Salvador de Figuerola i guiats per ell voliem seguir un antic camí entre parades de conreu, flanquejat per marges de pedra, que estava molt embrossat i requeria pujar sobre el marge ran del sembrat, però el propietari de forma contundent ens ha barrat el pas. Anem enrera i tot fent comentaris sobre l'actitud del pagès, arribem a Sant Salvador de Figuerola per un altre camí que resulta molt millor. L'església de Sant Salvador es molt bonica, bastida al segle XII, té un absis semicircular amb fris inferior i finestra de doble esqueixada. La porta d'ingrés és amb arquivolta i àbac. Ha estat molt ben restaurada (vegeu-la a la foto de família).
Un sender ombrejat per verdisses ens portarà al camí carreter i després a una pìsta molt bona. Als costats, marges de les parades i algun ametller que ajuden a trencar la monotonía del paisatge llis, però ara ben verd, del conreu de cereal. Entrem a Santa Coloma pel Santuari de Santa María de Bell-lloc, monument històric-artístic conegut popularment com "El Convent", edifici de transcisió del romànic al gòtic dels segles XIII al XIV, amb moltes transformacions i recentment restaurat, on destaca la seva portalada que és un bonic exemple de l'escultura romànica.
Text i fotos: Joan Mollà